Березень 5, 2019

Дозвіл на працевлаштування в Україні

Українське трудове законодавство встановлює імперативне правило, що дозволяє іноземним громадянам або особам без громадянства працювати в Україні лише за умови отримання дозволу на працевлаштування, що є підставою для отримання відповідного типу візи та для посвідки на тимчасове проживання в Україні, що діє протягом періоду дії дозволу на роботу.

Перше, що потрібно відзначити, це те, що саме роботодавець має подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування, а не іноземний громадянин. Дозвіл на працевлаштування видається конкретній особі для певної посади і не може бути переданий третій особі.

Таким чином, дозвіл на працевлаштування має обмежену дію (він не надає необмеженого доступу до українського ринку праці) і прив’язаний до конкретного роботодавця.

Іноземним громадянам або особам без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання в Україні, не потрібно отримувати дозвіл на працевлаштування. Крім того, дозвіл на працевлаштування не потрібно отримувати, коли мова йде про роботу в іноземних представництвах в Україні, або іноземні громадяни або особи без громадянства беруть участь у реалізації проекту міжнародної технічної допомоги.

Загальні положення

Строк дії дозволу на працевлаштування:

  • як правило, дозвіл на працевлаштування видається на строк до одного року;
  • для спеціальних категорій іноземців та іноземних відряджених працівників дозвіл на працевлаштування видається на строк до трьох років;
  • для внутрішньокорпоративних цесіонаріїв видається дозвіл на працевлаштування на період дії рішення іноземної компанії про переведення іноземця на роботу в Україну.

Дозвіл на працевлаштування може бути виданий на більш короткі строки за запитами роботодавців.

Дозволи на працевлаштування видаються, якщо іноземцю виплачується щонайменше:

  • 5 мінімальних заробітних плат (20 865 грн. (приблизно 740 доларів США) станом на 2019 р.) – для іноземних працівників громадських об’єднань, благодійних організацій та навчальних закладів;
  • 10 мінімальних зарплат (41 730 гривень (приблизно 1 500 доларів США) станом на 2019 рік) – для всіх інших категорій працівників.

Вимоги до мінімального розміру заробітної плати не застосовуються для спеціальних категорій іноземних працівників (високооплачуваних іноземних фахівців; засновників та / або акціонерів та / або кінцевих бенефіціарів юридичної особи, створеної в Україні; випускників університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів; іноземних професіоналів мистецтва; іноземних ІТ-фахівців).

Необхідні документи

Для отримання дозволу на працевлаштування необхідно подати такі документи:

  1. заяву;
  2. копію диплома іноземного громадянина (для випускників університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів);
  3. нотаріально завірену копія паспорта іноземного громадянина з його перекладом на українську мову;
  4. одну кольорову фотокартку;
  5. копію проекту трудового договору (контракту) з іноземцем, засвідчену роботодавцем;
  6. заяву роботодавця, що підтверджує, що чинне законодавство України не вимагає громадянства України як передумови для того, щоб посада була зайнята іноземним громадянином, і що така позиція не надає доступу до державної таємниці;

Іноземні працівники, що належать до категорії внутрішньокорпоративних цесіонаріїв, повинні додатково подати рішення іноземної компанії на переведення іноземного громадянина в Україну та копію договору про переведення, укладеного з ним, із зазначенням періоду роботи в Україні.

Всі документи, видані за кордоном, повинні бути апостильовані (або легалізовані) після їх нотаріального посвідчення, а потім перекладені на українську мову.

Інші положення

Рішення про видачу дозволу на працевлаштування приймається службою зайнятості протягом семи робочих днів. Законодавство України не встановлює обмеження кількості дозволів на працевлаштування. Заява на продовження дозволу на працевлаштування повинна бути подана не пізніше ніж за 20 календарних днів до закінчення строку дії дозволу на працевлаштування.

Плата за видачу дозволу на роботу становить 8 982 грн. (приблизно 270 доларів США) (залежно від строку дії дозволу на працевлаштування). Збір має бути сплачений на рахунок служби зайнятості протягом десяти робочих днів після прийняття рішення про видачу дозволу на працевлаштування. Дозвіл на працевлаштування має бути виданий службою зайнятості протягом трьох робочих днів після сплати збору.

Роботодавець може призначити іноземного фахівця на декілька керівних посад (за сумісництвом). Роботодавець зобов’язаний укласти трудовий договір (контракт) з іноземцем не пізніше ніж за 90 календарних днів з дати дії дозволу та надати службі зайнятості копію трудового договору (контракту), завірену роботодавцем, протягом десяти календарних днів днів після його підписання. У разі відсутності дійсного дозволу на працевлаштування на роботодавця може бути накладений штраф (у 2019 штраф становить 83 460 грн. (приблизно 2 900 доларів США).

Всі новини