1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Особливості гуманітарного розмінування в Україні
21 Липня, 2024

Особливості гуманітарного розмінування в Україні

24 травня 2024 року Ігор Дикунський, LL.M., керуючий партнер DLF та Франк Маше, представник EOD Academy (Німеччина), виступили зі спільною доповіддю на річному зібранні членів Güterschutzgemeinschaft Kampfmittelräumung Deutschland e.V. (Асоціація з розмінування вибухонебезпечних предметів Німеччини) та розповіли про особливості гуманітарного розмінування в Україні.

Під час свого виступу Ігор Дикунський та Франк Маше охарактеризували поточну ситуацію в Україні, зокрема, розповіли про формування відкритого ринку послуг розмінування та виходу іноземних компаній на український ринок.

Вони також зробили огляд програм розмінування українських територій, які фінансуються міжнародними організаціями та урядом України. За оцінками Світового банку, загальна вартість необхідних робіт із розмінування українських територій за попередніми підрахунками складає понад 37 мільярдів доларів. Повне розмінування українських територій займе десятиліття та є викликом не тільки для України, але й для міжнародної спільноти.

Завдяки масштабним донорським програмам і державній підтримці в Україні формується ринок послуг розмінування, вносяться зміни у відповідне законодавство.

Ігор Дикунський детально зупинився на особливостях сертифікації послуг із розмінування в Україні та сертифікації операторів протимінної діяльності, згадавши також органи сертифікації, процедуру та строки сертифікації та ін.

Інша стаття за темою: Сертифікація послуг з розмінування в Україні

Організації та компанії набувають статус операторів протимінної діяльності з моменту отримання сертифіката відповідності процесів протимінної діяльності. Такий сертифікат є підставою для реєстрації оператора протимінної діяльності та допуску його до надання послуг у сфері протимінної діяльності. При цьому оператор може надавати послуги лише в тих процесах, які були сертифіковані (наприклад, нетехнічне обстеження, технічне обстеження, розмінування вручну).

Güteschutzgemeinschaft Kampfmittelräumung Deutschland e.V. – це об’єднання компетентних компаній з розмінування, інженерних бюро та системних провайдерів, які працюють у сфері виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів. Метою цієї спільноти є захист населення від небезпек, пов’язаних зі знешкодженням вибухонебезпечних предметів, а також обмеження небезпек, що виникають для працівників компаній, які займаються розмінуванням, від їхньої небезпечної діяльності шляхом встановлення стандартів якості та контролю за їх дотриманням.

EOD Academy (Академія знешкодження вибухонебезпечних предметів) – визнаний на державному рівні навчальний центр зі знешкодження вибухонебезпечних предметів у Баварії (Німеччина).

Всі новини