1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Нові обмеження та повернення адаптивного карантину в Україні
21 Лютого, 2021

Нові обмеження та повернення адаптивного карантину в Україні

1. Повернення адаптивного карантину
2. Зелений рівень
3. Жовтий рівень
4. Помаранчевий рівень
5. Червоний рівень

 

17 лютого 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо повернення з 24 лютого адаптивного карантину та продовження загальнонаціонального карантину до 30 квітня 2021 року (Постанова КМУ №104).

Залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території окремих регіонів буде встановлюватися “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Інформацію про це публікуватимуть на сайті Кабінету Міністрів України і Міністерства охорони здоров’я.

Зелений рівень

Зелений рівень буде встановлюватися одночасно на всій території України якщо:

  • рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію на території не менш як 13 регіонів України не перевищує 50% епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить менш як 5%.

Жовтий рівень

З 24 лютого 2021 року на всій території України встановлюється жовтий рівень епідемічної небезпеки. Відповідно будуть діяти наступні заборони:

  • перебувати в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот;
  • перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
  • перетинати державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні;
  • проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 50% місць у кожному окремому залі;
  • приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50% місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку розміщення, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому кінозалі або залі;
  • проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;
  • проведення матчів командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачів буде половина від передбачених місць;
  • робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення, басейнів ― більше ніж чотири особи на одній доріжці для індивідуальних занять або шість осіб для спортивно-тренувальних груп;
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики;
  • працювати суб’єктам господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
    • не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;
    • не забезпечено працівників масками та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
    • обслуговуються покупці без масок, за винятком обслуговування через вікна видачі, тераси тощо;
    • не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери;
  • здійснювати регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні у кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння.

Помаранчевий рівень

Помаранчевий рівень є попереджувальним рівнем, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні та запроваджується у разі наявності однієї з таких ознак:

  • перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію;
  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  • кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — більше 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 — більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

На “помаранчевому” рівні діють ті ж обмеження, що і на “жовтому”, але додатково рішенням регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть запроваджуватися посилені заходи контролю за дотриманням карантинних заходів.

Червоний рівень

Червоний рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів поспіль двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — більше ніж 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

На території регіонів, на яких установлений червоний рівень, крім обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених “жовтим” і “помаранчевим” рівенем епідемічної небезпеки додатково забороняється:

  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;
  • приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;
  • приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
    • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;
    • торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;
    • провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, перукарень та салонів краси за попереднім записом;
    • виконання робіт із збирання і заготівлі відходів;
    • провадження діяльності з надання телекомунікаційних послуг. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з надання телекомунікаційних послуг, здійснюється за попереднім записом;
  • приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки сторонніх осіб та використання персоналом, залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;
  • приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів;
  • проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників;
  • робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
  • діяльність непродовольчих ринків;
  • відвідування учнями закладів освіти незалежно від форми власності, крім закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1—4 класів закладів загальної середньої освіти.
Всі новини