Кабмін схвалив правила виробництва органічної продукції
31 серпня 2016 року Кабінет Міністрів України Постановою № 587 затвердив правила виробництва органічної продукції, якими визначив основні вимоги до виробництва органічної продукції рослинного походження і агротехнологічні особливості при її виробництві.
Так, в процесі виробництва органічної продукції її виробник повинен забезпечити:
- здійснення господарської діяльності, яка не створює шкідливого впливу на стан земель та родючість ґрунтів, сприяє підвищенню їх родючості та інших якісних показників тощо;
- мінімальне використання ресурсів, які не відновлюються, і продуктів несільськогосподарського походження;
- використання переваг біологізації землеробства шляхом розширення посівів багаторічних трав і впровадження бактеріальних препаратів, збільшення площ сільськогосподарських культур, посіяних на зелене добриво;
- використання у виробництві процесів, що не завдають шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людей;
- утилізацію відходів і побічних продуктів рослинного походження в ході виробництва органічної продукції;
- облік місцевого або регіонального екологічного балансу при виборі продукції (сировини) для виробництва.
Під час виробництва органічної продукції застосування органічних добрив має сприяти оптимізації живлення рослин і відтворенню родючості ґрунту, забезпеченню бездефіцитного балансу поживних речовин у ґрунті, підвищенню врожайності та якості продукції рослинництва.
Також, Постанова забороняє при виробництві органічної продукції застосування хімічних добрив, пестицидів, ГМО і їх похідних, продуктів, вироблених з ГМО, консервантів.